Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Burger Partij Amersfoort ( BPA )

 

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Amersfoort, 9 februari 2004.

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 reglement van orde voor de raad, wil de Burger Partij Amersfoort

( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding.

De BPA wordt, in haar hoedanigheid als lid van de gemeentelijke Commissie Beheerszaken door div. mensen telefonisch om aandacht gevraagd voor de manier waarop hondenbezitters met het gloednieuwe Plantsoen-Oost ( het Zocherplantsoen ) in Amersfoort omgaan.

Vanuit de bovenwoningen op de Waltoren hebben de Burgers een treurigmakend uitzicht over de vernielingen die er worden aangericht door niet-aangelijnde honden. Vaak stimuleren de hondenbezitters in het plantsoen hun viervoeters om hard achter een bal of stok aan te rennen waardoor de nog piepjonge gazons nu al voor een aanzienlijk deel zijn omgewoeld. Of ze laten, in groepjes bij elkaar staand, hun honden op elkaar los, die dan vrolijk blaffend heen en weer rennen en springen, zodoende het kwetsbare jonge groen kapot makend.

Op verschillende plaatsen in de grasmat zijn door enthousiaste honden nu meerdere kuilen gegraven, die door niemand dichtgemaakt worden, integendeel, ze worden almaar groter door toedoen van de gravende dieren en niemand van de omstaande hondeneigenaars lijkt zich hiervan iets aan te trekken.

De honden doen er onbelemmerd hun behoefte. De drollen worden niet opgeruimd door hun baasjes.

Controle, toezicht en handhaving ontbreken ten ene male !

In de Stadsberichten Extra – Zocherplantsoen – maart 2003 werd ons de Burgers van Amersfoort een echt wandelgebied beloofd. Voor wie was dat wandelgebied bedoeld?

De BPA stelt daarom graag onderstaande vragen:

  1. Is het College op de hoogte van boven geschetste situatie in het Zocherplantsoen ?
  2. Zo nee, is het College bereidt de verantwoordelijk wijkmanager daarop aan te sturen ?
  3. Zo ja, waarom laat het College deze grote gemeentelijke investering in het Zocherplantsoen op deze manier door onvoldoende handhaving, controle en toezicht, te niet doen ?
  4. Is het College bereidt de huidige stadswachten in de handhaving in het Zocherplantsoen een rol te laten spelen ?
  5. Wanneer hebben de huidige stadswachten hun BOA opleiding afgerond zodat ze verbaliserend in het Zocherplantsoen kunnen gaan handhaven ?
  6. Is het College ook bereidt om in het Zocherplantsoen een honden-aanlijn-gebod in stellen en de daarbij behorende borden te plaatsen ?

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording,

 

 

Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

Kees Kraanen

Hans van Wegen.

__________________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders .

__________________________________________________________________________________

Beantwoording vragen raadsleden (04-15)

  1. Wij herkennen ons niet in de door de Burger Partij Amersfoort geschetste situatie in het Zocherplantsoen.
  2. Zie antwoord op vraag 1.
  3. Zie antwoord op vraag 1.
  4. In de toezichthoudende taken van de stadswachten wordt het Zocherplantsoen meegenomen.
  5. Inmiddels beschikken een aantal stadswachten over de BOA-bevoegdheid. De stadswachten zijn in dienst van de stichting Stadstoezicht Utrecht. De bevoegdheid om boetebeschikkingen uit te schrijven kan op dit moment niet worden gemandateerd aan particuliere toezichthouders. De Landelijke Vereniging Belangengroep Stadstoezicht heeft er bij de Tweede Kamer op aangedrongen alsnog te voorzien in de mogelijkheeid die bestuurlijke bevoegdheden te mandateren aan door gemeenten opgerichte stichtingen voor stadstoezicht.
  6. Op grond van artikel 2.4.19.a, lid 1 van de APV geldt binnen de gemeente Amersfoort een aanlijngebod voor honden, behoudens op daartoe door het college op basis van lid 2 van bovengenoemd artikel aangewezen plaatsen. Ook voor het het Zocherplantsoen geldt een aanlijngebod. Omdat het gaat om een voor vrijwel het gehele grondgebied van Amersfoort geldend verbod, achten wij het plaatsen van borden niet zinvol.